Op dit moment ben ik bezig, via NIDI bedrijfsopleidingen, met de opleiding Register Adviseur Duurzame Inzetbaarheid (RADI) en tijdens deze opleiding zijn er diverse spiegel momenten voor mezelf.

Ter voorbereiding van de opleiding van afgelopen week werd er gevraagd een scan in te vullen over mijn eigen duurzame inzetbaarheid (DIX= Duurzame InzetbaarheidsindeX). Daar werd ik erg blij van, omdat het goed was om te zien dat deze er heel anders uit ziet dan drie/vier jaar geleden. Ik weet nu waar ik energie vandaan haal, wat ik moet doen om mezelf vitaal te voelen en welke keuzes ik maak om te doen wat ik doe!

Uit deze scan, maar ook diverse andere scans (b.v. PMO’s ->periodiek medische onderzoeken), haal je als werknemer voor jezelf naar voren waar je aan kan werken. De uitkomsten geven een duidelijk beeld in kleur aan waar je zelf iets aan moet veranderen. Realiseer je je dit en ga je hiermee aan de slag, dan kan je uitval van werk voorkomen.

Als je werkgever je zo’n scan wil laten doen, pak deze dan met beiden handen aan en hou de uitkomst echt als spiegel voor je. Kijk wat je eruit kan halen. Een werkgever kan dit niet voor je doen. Deze krijgt alleen bij grotere groepen een totaalbeeld. Maar, gezien de wet bescherming persoonsgegevens, niet op detail per medewerker.

Neem DE regie in eigen handen en voorkom uitval. Het is statistisch bewezen dat als je in de rood/oranje kleuren zit die uit één van deze scans komt, de kans op uitval door ziekte/ burn out of andere zaken groot is.

Zoek voor jezelf iemand die je kan helpen hier uit te komen en je kan ondersteunen de onderdelen uit de scan weer groener te maken. Of dit nu een arts, psycholoog, coach of leidinggevende is. Ga in gesprek voor je eigen duurzame inzetbaarheid met iemand die bij jou past. Werkgevers zijn zeker bereid hierin te investeren. Voorkomen is beter dan genezen.

Benieuwd of je na afloop van de gesprekken naar een spiegelbeeld kijkt zoals jij jezelf graag ziet!

Groetjes Annemarie Landman

Categorieën: Geen categorie